Jag läser böcker på olika sätt: Böcker i pappersform (inbundna och pocket), ljudböcker, böcker på läsplatta samt böcker på dator. Jag ser tydliga för och nackdelar med alla olika format av böcker, men börjar med det jag tycker sämst om, att läsa böcker/historier på dator.
Att läsa på dator är något jag endast gör om jag inte kan få boken/historien i något av de andra formaten. Nackdelarna med att läsa på dator är många: Min dator är vad jag kallar en stationär-laptop, vilket betyder att batteritiden är ca 3 min och jag måste konstant ha den inkopplad i eluttag, vilket minskar rörligheten. Det är jobbigt att bläddra/scrolla sidorna. Det är svårt att få en bra längd på raderna, vilket gör det svårare att läsa texten. Skärmen har ett ljus som tröttar ut ögonen. Men jag sa i början att det finns för och nackdelar med alla olika format, och så även för dator. Fördelen som jag kommit på är att det är lätt att skriva kommentarer om texten medans du läser. Denna fördel kräver ju dock att du känner att du vill anteckna medans du läser boken/historien… jaja, det är en fördel iaf.
Ljudböcker! Jag älskar ljudböcker, nu för tiden, men när ljudböcker började bli populära back in the day så gjorde jag det definitivt inte. Problemet jag hade med ljudböcker var många. Jag tyckte det var svårt att fokusera på boken, jag missade saker pga störande ljud utifrån, jag upplevde att berättarens röst lät “fel”. När jag pratade om detta med en kollega så sa hon att lyssna på böcker är något som en måste träna sig på (precis som att läsa böcker). Omöjligt! sa jag, det går inte. Jag hade fel. Jag känner definitivt att jag har blivit “duktigare” på att lyssna på böcker än jag var när jag först försökte. Det är en unik skill att kunna hålla fokus på ljud när så mycket orelaterat från ljudet händer framför dina ögon. Men det går att lära sig. Att jag lyckades lära mig det beror dock på tekniken. Jag fick ett par jättebra noise-cancelling hörlurar, och när jag fått det så kunde jag träna upp min koncentrationsförmåga. Största fördelen för mig med ljudböcker vs pappersböcker/e-böcker är att jag kan läsa i kollektivtrafiken, vilket jag inte kan göra om jag fysiskt måste läsa då jag blir åksjuk väldigt lätt. Genom ljudböcker så känner jag att pendlingstiden till och från jobbet inte längre är så jobbig, för jag får ut något av tiden. Detta med berättarens röst kan dock fortfarande ibland vara ett problem. Det finns helt enkelt vissa röster som en inte tycker om att lyssna till av olika orsaker, och råkar du få tag på en bok med “fel” inläsare -byt bok! Det problemet finns det ingen lösning för tyvärr.
Pappersböcker vs e-böcker på läsplatta. Om detta tvistar de lärda. Tror inte jag stött på någon boktok som inte har en åsikt i vad hen föredrar, men på senare tid (till skillnad från när e-böcker var ett nytt fenomen) så börjar även de mest rabiata boktokarna att ha en mer nyanserad bild av de olika formatens för och nackdelar. Fördelar jag ser med läsplatta: Min läsplatta har olika ljusinställningar, så jag kan läsa oavsett ljusnivån i rummet eller ute. Den håller automatiskt reda på vart i boken jag är, så borttappade bokmärken är inte ett problem. Den är lätt att håll i för den väger lite och det är lätt att bläddra med en hand, (så andra handen kan obekymrat hålla i tekoppen). Min läsplatta är kopplad till mitt ljudboksabonnemang, som även har e-böcker, så det är smidigt att få tag i böcker jag vill läsa. Fördelar jag ser med pappersböcker: Dom kan lukta gott. Dom kan se snygga ut i bokhyllan. Att dom syns i ens hem kan även öppna upp för trevligt bokprat med besökare. Det är mysigt att somna med sängen full av böcker. Det känns tillfredsställande att se en ny, oläst bok, förvandlas till en läst, omtyckt och sliten bok. Nackdelarna för läsplattan är att de fördelar som finns med pappersböcker inte finns, nackdelarna för pappersböcker är att de fördelar som finns med läsplatta inte finns.
Jag läser som jag sa i början böcker på alla dessa olika sätt. Det fina med att det nuförtiden finns ett utbud av bok-format är att det gör berättelser mer lättillgängliga. Och jag tycker det är helt ok att ha ett favorit format på böcker! Dock vill jag säga att format-snobberi inte är ok. Att läsa ljudbok är lika validt som att läsa pappersbok. Att läsa e-bok är lika validt som att läsa pappersbok. Att läsa är fantastiskt oavsett hur en väljer att göra det, så klanka aldrig någonsin ner på någon för att hen läser “fel” format, med andra ord, var inte en rövhatt.
Live long and prosper!
Detta gäller förstås inte när det gäller te. Inte bara att det inte finns varken ljudte eller elektroniskt te, även bland de formaten som finns så är det en ganska tydlig hierarki. Te i lösvikt / puerh-kakor är bäst. Tepåsar är sämst. Det blir lite gråzon när det gäller så kallade ”pyramidpåsar” för dom skulle kunna vara nästan lika bra som löste eftersom teet i vart fall har plats att utvecklas. Men vad jag har sett så är ändå teet i dom så dålig kvalité att det inte spelar någon roll. Så klanka aldrig ner på någon som dricker te från tepåsar, men visa dom sanningen om vad te kan vara genom att bjuda på gott te. Vilket te? Finns ett antal inlägg på bloggen om detta redan, trevlig läsning.