Inbunden eller pocket? Många boknördar har starka åsikter om vilket som är bäst men själv har jag faktiskt ingen preferens. Men det finns även många fler typer av böcker att välja på än just “inbunden” och “pocket”, fler än jag visste innan jag började skriva på detta inlägg. Att lista alla olika sorters bindningar är tråkigt men här är ett urval av mina favoriter:
Inbunden -har hårdband med antingen trådbunden eller limmad rygg och skyddsomslag.
Pocket – har mjukband med limmad rygg och pocketprisgrupp på baksidan.
Storpocket -som pocket, fast större.
Danskt band -har mjukband och pärmen har invikta flikar.
Kartonnage -har hårdband precis som inbunden men är limmad och har inget skyddsomslag.
Helfransk -är trådbunden och helt klädd i läder, lädersnittsband har skuren text och dekorationer och blindstämpelsband har instämplad text och dekorationer.
Halvfransk -som helfransk men bara läder på ryggen och hörnen.
Vad spelar det då för roll hur en bok är gjord? Ingen roll alls säger vissa och jättestor roll säger andra. Som jag sa i början, boknördar kan ha åsikter om det mesta, men detta är en av fåtal saker som jag själv inte har en bestämd åsikt om. Fördel som brukar lyftas fram vid inbunden bok är att dom håller ihop bättre, iaf om dom är trådbundna (men detta är omdiskuterat), och att ryggen håller sig snygg och fin längre, medans pocket-älskare brukar framhålla att en pocketbok är lättare att ha med sig då den är mindre och inte väger lika mycket. Att ha i åtanke är även att pocketböcker oftast har mindre text än inbundna böcker vilket kan göra dom svårare att läsa.
En annan sak att ta med i beräkningen är papperskvalitén. Pappret kan variera beroende på vilken sorts bok du har, men det är inte säkert. Helst ska en bok ha träfritt papper, det är mer åldersbeständigt jämfört med trähaltigt papper som gulnar snabbare. (Som bonus kan tilläggas att både träfritt och trähaltigt papper innehåller trä, men att träfritt har en pappersmassa som har behandlats kemiskt jämfört med trähaltigt som har behandlats mekaniskt). Gå tillbaka till 60-talet då pocketböcker började ges ut i Sverige och det var garanterat trähaltigt papper i din pocket och träfritt papper i din inbundna bok. Detta har dock ändrats fram och tillbaka de senaste 10-15 åren, och olika förlag har valt olika vägar. 2010 slog Sveriges bokbinderiförening larm om den dåliga papperskvalitén även i inbundna förstaupplagor av böcker, men det verkar även som om vissa förlag har lyssnat på kritiken och återgått till en bättre papperskvalité. Idag går det därför inte längre att säga säkert vad för papper en bok har, det får istället tiden utvisa.
Med allt detta sagt så tycker jag själv att omslagsdesignen är av större vikt än om boken är inbunden eller pocket när jag väljer vilken utgåva jag vill köpa.
Live long and prosper!
Den bästa påsen för te torde vara aluminium och gärna vakuumförpackat. Men när det väl är köpt är nog ändå en teburk det trevligaste sättet för förvarning.