Titel: “The Sword of Summer”, “The Hammer of Thor” & “The Ship of the Dead”
ISBN: 9781423160915, 9781423160922, 9781423160939
Författare: Rick Riordan
Utgiven: 2015, 2016 & 2017
Serie: Magnus Chase and the Gods of Asgard #1, #2 & #3
Betyg: Samtliga fick 4 av 4 tekoppar
Dags för triple-recension! (För tre gånger så många böcker = tre gånger så bra).
När första boken tar sin början är Magnus Chase 16 år gammal och hemlös sedan två år tillbaka då hans mamma blev sliten itu av vargar. Han hamnar i slagsmål med en eldjätte, dör en hjältes död och kommer till Valhalla. Här börjar Magnus nya liv, och det är ett äventyrligt sådant.
Alla tre böcker har varsin historia men med en övergripande ark som binder dom samman. Vi läsare får följa med när Magnus tillsammans med sina vänner möter gudar och väsen och historierna tar antingen avstamp i nordisk mytologi eller ger blinkningar åt gamla sagor. Jag har själv rätt dålig koll på mytologi och jag tror att om du är mer påläst kommer du säkerligen lägga märke till ännu fler saker som jag i min ignorans missade.
Det är bra mer representation i denna serie. Detta är första serien jag läst av Riordan, och jag har förstått att representation är något som författaren inte hade så mycket av i sina tidigare böcker, så det är roligt att han börjat inkludera mer folk. En av Magnus följeslagare (som blev hans vän när han bodde på gatan) är döv (och alv) och en av hans andra vänner är troende muslim (och valkyria). I tredje boken kommer min favoritkaraktär in, Alex, som är en genderfluid person med grönt hår. (Ja, det kan vara så att jag läste in mig själv rätt mycket i karaktären, trots att jag inte är tonåring längre och det var flera månader sedan jag hade grönt hår).
Spoilers förekommer i texten nedanför.
Tidigt i tredje boken förstår vi att det med största sannolikhet kommer utvecklas någon typ av romantik mellan Magnus och Alex. Magnus är en cis-kille och antagligen heterosexuell, vi läsare får aldrig veta något annat och det hintas heller aldrig om att han inte skulle vara straight, så vi kan utgå från att han ser sig själv som det. Och han blir uppenbarligen snabbt kär i Alex. Alex som vissa dagar är kille och vissa dagar tjej, men detta bekymrar inte Magnus. Jag blir så glad, för det är så skönt med en straigh karaktär som det inte blir en stor grej för när han blir kär i någon som inte är bara tjej. Givetvis behövs de historierna också, historier om att hitta sin sexualitet, historier om att det kan vara svårt och jobbigt, men det behövs också historier som visar på att det inte behöver vara en stor grej. Att det kan vara enkelt och smärtfritt och detta är en av de historierna. Och helt ärligt, det känns väldigt mycket i Magnus karaktärs anda att ta det med en klackspark, det är lite så han tar sig an hela livet (och döden).
Jag rekommenderar denna serie till tonåringar och vuxna som vill ha ett äventyr fyllt av fart, komik och värme.
Till detta är förstås både grönt och varmt te bra, men undvik dom komiska teerna.