Den som gått i en mataffär med mig kan vid kassorna ha hört mig utropa “jag älskar dom”, och det jag givetvis pratar om är pixiböcker. Här kommer ett inlägg till pixibokens ära!
Pixiböcker är (som du säkert vet) små, små bilderböcker som “kostar lika mycket som en tablettask”, och detta är den främsta anledningen till att jag personligen älskar dessa miniatyrböcker så! De första pixiböckerna gavs ut 1955 och tanken var just att ett barn ska ha råd att köpa boken själv, kunna ta sin veckopeng och istället för att köpa godis köpa en bok. Briljant idé! En pixibok idag kostar oftast 16 kr, jag vet inte vad en 4-årings veckopeng brukar vara nu för tiden, men som jämförelse kan jag berätta att dessa saker också brukar kosta 16 kr: Marabou mjölkchoklad 100 g, GB gräddglass 500 ml, 1 pkt Extra tuggummi och 1 pkt kola-snören, för att nämna några saker. Det verkar alltså som att ett barn även idag kan välja att byta sitt godis mot en bok.
Första gången pixiböcker gavs ut var alltså 1955 av Lindqvists förlag, och konceptet lever fortfarande. Bonnier Carlsen är förlaget som idag ger ut pixiböcker, och även om försäljningen av böckerna gått ner något på senare år så säljs det fortfarande runt 600 000 pixiböcker varje år. Det ges ut 6 serier om året, med 6 titlar i varje serie, så totalt 36 titlar under ett år, men av dessa är ca 67% reprints (alltså nytryckt av tidigare utgivna titlar). Det uppskattas att det sålts över 40 miljoner pixiböcker sedan starten. När en serie ges ut säljs den i 2 månader, innan den sedan makuleras och den nya serien börjar säljas istället.
Själva berättelserna i böckerna då, kanske du nu undrar, vad tycker du om innehållet? Tja, jag minns några med värme från min barndom, och några jag bläddrat i som vuxen tycker jag fortfarande håller. Sen finns det en del av dom som inte är vad jag skulle bedöma som förstklassig litteratur, men det gör inte så mycket. För dom är färgglada, tilltalande och lockar till läsning, och det faktum att dom är så små gör dom så otroligt gulliga att jag bara inte kan låta bli att älska dom allihopa!
Live long and prosper!
Nummer 122 hette ”Te-kalaset”, jag har inte läst den men den torde ju vara den bästa.