Titel: Maurice
Författare: E.M. Forster
Utgiven: 1971
Betyg: 5 av 5 tekoppar
Denna bok publicerades 1971 efter författarens död, men den skrev redan 1914. Forster såg ingen möjlighet att publicera berättelsen i den samtid som den skrivits eftersom den handlar om manlig homosexuell kärlek och har ett lyckligt slut.
Forster har själv klargjort att det var viktigt för honom att slutet skulle vara lyckligt. Kill your gays är en gammal (och tyvärr fortfarande alldeles för vanlig) trope. Tittar vi bakåt i tiden så var homosexuella teman inte förbjudet att skriva om (varken lagligt eller socialt) men berättelserna behövde alltid sluta olyckligt. Tanken var att historier om homosexuell kärlek skulle vara avskräckande “se här så dåligt det går om du är homosexuell”, så att skriva en bok som slutar lyckligt för den homosexuella huvudpersonen var banbrytande av Forster.
Spoilers förekommer i nedan text.
Boken handlar om Maurice, en ung homosexuell man. Han studerar vid Oxford och inleder en relation med Clive, en av sina studiekamrater. Deras relation är platonisk men de älskar och är kära i varandra. Att dom inte har sex beror på Clive som sätter stopp för fysisk intimitet, något som Maurice har svårt att förstå och som gör honom ledsen men som han accepterar. Clive blir så småningom kär i en kvinna som han gifter sig med och avslutar relationen med Maurice. Maurice blir förkrossad, men finner kärleken igen i en man som arbetar på Clives egendom. Deras kärlek får även vara sexuell, och boken avslutas med att dom försvinner tillsammans för att leva lyckliga i alla sina dagar.
Clive är en karaktär som jag har svårt att förstå mig på. Intrycket jag får är att han vill ha sex med Maurice men inte vågar, men jag kan tolka detta fel då jag inte tycker det framgår tydligt vad hans egentliga motivation är. Jag tycker också han är något av en rövhatt, inte för att han inte vill ha sex, och inte för att han sedan blir kär i en kvinna, utanför hur han behandlar Maurice när han blir kär i sagda kvinna. Han vet att Maurice älskar honom, men han ger honom inget fint avslut, det känns som att han bara vill låtsas som om det aldrig har varit någon kärlek mellan honom själv och Maurice, och verkar överraskad när detta sårar Maurice.
Jag funderar även på om Clive är bisexuell, om berättelsen varit skriven idag hade då Forster använt sig av detta ord? Så som Clive uttrycker det i boken så slutar han vara homosexuell och blir heterosexuell, och så kan det absolut vara. Sexualitet behöver inte vara något statiskt utan kan fluktuera, men som alltid när en kollar på historiska personer, må de vara verkliga eller påhittade, så är det ofta svårt att avgöra om det är ändrad sexualitet det handlar om eller oförstående/borttagande av bisexualitet.
Detta är en varm berättelse om kärlek, och den har ett lyckligt slut, men den är inte sockersöt hela vägen igenom vilket jag uppskattar mycket. Läs denna berättelse och let your gays live.
Precis som den här toppenboken så är te bäst när det är varmt men inte sockersött. Om tipset om att inte bränna grönt te var det viktigaste så är kanske tipset, eller snarare regeln, om att inte ha socker, eller mjölk, i teet det näst viktigaste att förmedla. Om du tycker att det blir godare så är det antagligen för att du börjar med ett te du inte gillar, byt då hellre te till ett du tycker är gott.