Som jag har nämnt, (ungefär en miljon gånger), så gillar jag bokcirklar. Är snudd på besatt av bokcirklar om jag ska vara helt ärlig. Delad glädje är dubbel glädje så för att sprida ordet tänkte jag gå igenom lite tips och trix som kan vara bra om du vill starta upp din egna cirkel, behändigt uppdelat i tre små lektioner. Välkommen till Bokcirkelskolan™ Introduktion!
Vad är en bokcirkel egentligen?
Bokcirklar kan se ut på lite olika sätt. Du kan ha en träff per bok ni läser, eller flera träffar där ni pratar om samma bok. Du kan ha en cirkel där ni först läser ett stycke högt ur boken som ni sedan diskuterar. Det går att ha cirklar fysiskt, (iaf när det inte är corona), där ni träffas hemma hos någon, på ett café, eller en lokal som ni lånat på någons jobb eller ett studieförbund (mer om studieförbund längre ner). Det går att ha cirklar digitalt över tex Zoom eller Teams, eller så kan du ha en brevväxlar-bokcirkel. Det sistnämnda är något jag själv nyligen startade upp 3 st av. Den ena personen börjar med att läsa kapitel 1 i utvald bok, och skriver sedan till den andra om sina reflektioner, den andra tar vid och läser kapitel 1 och 2 och skriver till den första om sina reflektioner, och så rullar det på tills hela boken är utläst.
Behöver min cirkel ha ett tema?
Nej, det behöver den inte. Men det är vanligt att cirklar har tema. Exempel på tema kan vara en genre ni ska läsa, en åldersgrupp som böckerna riktar sig till, eller att böckerna ska behandla ett visst tema, som tex rasism eller sexism. Det går även att ha bestämmelser om vilka som får vara med i cirkeln, alltså en separatistisk cirkel, för tex endast kvinnor eller endast hbtq-personer.
Vilken cirkel ska du välja?
När du bestämmer dig för att starta upp en cirkel tänk på vad du vill få ut av den och hur mycket tid du vill lägga. En bokcirkel där ni pratar om boken vid flera tillfällen ger en väldigt ingående och djup analys av boken, medans en träff per bok gör att ni får förtära flera böcker på samma tid. En digital lösning gör att ni kan ha medlemmar över hela sverige, eller hela jorden för den delen, (jag håller själv på att starta upp “international-party-book-circle” med vänner i USA och Australien), men att ses irl kan vara väldigt trevligt och mysigt. Det finns för och nackdelar med alla alternativ.
Hur får du tag på folk till din cirkel och går det att få hjälp att starta upp?
Internet är en fantastisk uppfinning. Jag brukar söka folk till cirklar i litteratur-relaterade facebookgrupper, annars är att kolla bland vänner och kanske kollegor ett tips. Beroende på vilken typ av cirkel du ska ha kan du ha olika många personer med, brevväxlingsbokcirklar brukar bara vara två personer, annars är minst tre att rekommendera, känner ni att gruppen blir för stor går det att dela upp sig i två eller flera smågrupper.
Jag nämnde studieförbund tidigare, startar du din bokcirkel som en studiecirkel hos ett studieförbund brukar du kunna få hjälp av sagda förbund med att annonsera efter folk och även lokal att låna. Att ha en studiecirkel kräver dock att du följer vissa strukturer och kräver lite administration, men det kan vara värt att kolla upp. En annan källa till hjälp kan vara biblioteket, bibliotekarier brukar vara pepp på att folk pratar om böcker.
Detta var allt för denna gång! I Bokcirkelskolan™ Påbyggnad (som kommer om 14 dagar) kommer vi gå igenom vad du ska tänka på för att få till spännande samtal under din cirkel.
Live long and prosper!
Tecirklar är inte en grej va? Varför är inte tecirklar en grej? Tecirklar borde vara en grej.