Jag har tidigare pratat om när böcker blir filmer, men det händer ju faktiskt även att filmer blir böcker. Detta kallas för novelization och innefattar egentligen alla olika medium som omvandlas till bokform, såsom film, tv-serie, teaterpjäser och spel.
Novelization har en hundraårig lång historia. Att göra böcker av filmer började man med egentligen direkt när man började göra film, det finns novelizations av stumfilmer från 1910-talet, men storhetstiden för novelization var 70-talet. Videobandspelare hemma var inte en grej än och novelizations av storfilmer som Alien och Star Wars sålde i miljontals exemplar, detta var ett sätt att få mer av filmen man älskade på en tid då allt inte gick att hitta på internet. Idag uppskattas det att 1-2 % av alla som sett en film köper filmens novelizations om det finns en (men jag har inte hittat någon pålitlig källa på detta, så jag föreslår att ta denna sanning med en dos hälsosam skepticism).
En sak som ofta (men inte alltid) skiljer en novelization jämfört med en filmadaption av en bok är tidslinjen och ordningen saker sker i. När en bok blir film har boken nästan alltid släppts och sålt bra, sedan säljs filmrättigheterna till boken och så småningom kommer det tillslut en film. En novelization däremot skrivs ofta innan filmen den baseras på släppts. En författare får uppdraget att skriva en bok baserat på filmens manus, och ofta släpps boken samtidigt som filmen eller till och med lite före, tanken är då att boken ska locka fler biobesökare.
En grej jag tycker är rolig är när novelization har gjorts av en film, som i sin tur är baserat på en bok. Detta är alltså inte att förväxla med när en bok släpps med nytt omslag efter att filmen blivit populär, utan det är en bok som skrivs utifrån filmen (som har skrivits utifrån en bok…. the wheel keeps turning….) Ett exempel på detta är James Bond-serien som började som en bokserie av Ian Fleming, blev till en filmserie, som sedan har haft flera olika författare som skrivit novelizations av filmerna.
En novelization är, precis som när en bok görs om till film, ofta mer innehållsrik än filmen, både för att ge fansen av filmen något extra/lite mer, men också av den enkla anledningen att en bok kan innehålla många fler ord än vad en film kan innehålla minuter, det får helt enkelt plats “mer” i en bok än i en film.
Detta leder mig till “tie-ins” eftersom gränsen mellan novelization och tie-ins ibland kan vara lite svårdragen. När vi pratar om tie-ins böcker handlar det om böcker som inte strikt är baserade på en film, men som oftast tar plats i samma universum och innehåller samma karaktärer som en film, det kan även vara böcker som ska utspela sig emellan filmer i en serie eller är prequel/sequel till en film. Det finns tex en uppsjö av Dr Who tie-ins noveller att läsa.
Novelizations och tie-in böcker har i den litterära världen låg status, och ses av endel som “inte riktig litteratur” och “glorifiering av fanfiction”. Och jag kan definitivt se likheterna till fanfiction, och att tie-ins i mångt och mycket är officiella fanfictions, men att det skulle vara negativt håller jag inte med om. Jag ska dock inte gräva ner mig i fanfiction nu, utan det får bli ett inlägg för en annan dag.
Live long and prosper!
Fenomenet är inte lika vanligt i te-bok relationer, men i Alice i underlandet så hade te en viktig roll, och idag går det att köpa teblandningar inspirerade av boken. Nu behöver nån bara skriva en bok om dom teblandningarna…