Tänkte skriva lite om bokstäver, eller mer korrekt tänkte jag i första halvan av inlägget prata om orden typsnitt och teckensnitt, och i andra halvan om hur utformningen av bokstäverna kan underlätta eller försvåra läsning.
Så typsnitt och teckensnitt, vad är grejen? Orden används ofta omväxlande och som synonymer med varandra, men är det samma sak? Svaret är ett solklart njae, det beror lite på, och på vem du frågar. Typsnitt när det används i tryckeri-kretsar betyder själva verktyget som används för att trycka, alltså tex en liten bokstav i metall som sätts i formar som sedan används för att trycka ord på papper, se här, en förklarande bild:
Teckensnitt är själva utformningen av bokstäverna, hur dom ser ut, så i ett ordbehandlingsprogram på datorn så är
ett teckesnitt och
ett annat teckensnitt. För att sammanfatta kan man säga att alla typsnitt är även ett teckensnitt, men alla teckensnitt är inte ett typsnitt, (speciellt inte idag när mycket som skrivs aldrig går till tryckeri utan går från skärm till skärm eller skärm till skrivare). Men som jag började med att säga, gemene man använder dessa ord synonymt med varandra, och om du inte arbetar med tryckeri spelar det egentligen ingen roll vad du säger. Dock om du vill slippa att någon börjar förklara för dig att du säger fel så använd ordet teckensnitt, för jobbar du inte med tryckeri så är teckensnitt aldrig fel ord, men typsnitt kan vara fel.
Nu lämnar vi lingvistiken bakom oss och fokuserar på hur bokstäverna ser ut, och om det verkligen spelar någon roll? Jag antar att det inte direkt gör någon förvånad om jag säger att ja, det spelar roll hur bokstäverna ser ut. Vem av oss har inte försökt läsa en handlingslista från en äldre släkting eller ett syskonbarns julklappsrim på ett paket och rivit vårt hår för vad i helvete står det?! Min poäng är, har man någon gång inte kunnat läsa någons handstil så förstår man att hur bokstäverna faktiskt ser ut såklart spelar roll. Givetvis så gäller detta även teckensnitt på en digital eller tryckt text, och det behöver inte bara handla om att något är svårt eller lätt att läsa. Vilket teckensnitt man använder sätter också förväntningar hos läsaren och vid formgivning av tex hemsidor är teckensnittet av yttersta vikt för att sätta stämningen hos besökaren. Jag vill även hävda att det finns regler (ofta oskrivna men ibland uttalade) för när det passar sig att använda eller att inte använda vissa teckensnitt. Ett bra exempel på teckensnitt som oftast är opassande att använda är
är man över 10 år så är det väldigt sällan folk tycker det är rättfärdigat, och kan ni föreställa er Skatteverket använda det teckensnittet på sin hemsida? (Nej, det kan ni inte, för det skulle ses som helt galet oseriöst).
Det finns teckensnitt som är/anses vara lättare att läsa en andra och de främsta grupperna man kollar på när det kommer till läsbarhet är synnedsatta och dyslektiker, alltså två grupper som generellt sett kan ha svårare att läsa en den stora massan. Men när det kommer till teckensnitt verkar det även vara svårt att säga att något är alltid rätt eller alltid fel och vissa saker verkar inte spela så stor roll som man kanske kunde tro. Tex säger Synskadades Riksförbund att det inte spelar någon roll om bokstäverna har seriffer eller inte, seriffer är dom små nedre strecken på bokstäverna som finns på tex
och Dyslexiförbundet säger att det dyslektiker har lättast att läsa är det som dom utsätts mest för. För några år sedan dök det upp ett nytt teckensnitt speciellt utformat för att vara lätt att läsa för dyslektiker. Idén är god men ingen verkar tycka det är lättläst. Med ingen menar jag jag själv (som har dyslexi), de jag känner som har dyslexi och de personer med dyslexi som Dyslexiförbundet lät testa teckensnittet för utvärdering. Men med tanke på dyslektiker även verkar ha lättast att läsa det dom utsätts för mest, så vill jag inte helt avskriva det nya teckensnittet, kanske behöver vi (*jag) bara utsättas för det mer för att vänja oss? Men å andra sidan, det är skrämmande likt
och som jag sa tidigare, vem över 10 skulle använda sig av det? Du kan spana in teckesnittet på opendyslexic.org/
Live long and prosper!
För teer är inte teckensnittet lika viktigt, men ändå spännande hur liknande teckensnitt det är på etiketter från de flesta butiker. Jämför gärna på de du har hemma.